SAPPERSDAG

van Mooi Straten

 

 

 

 

 

SAPPERSDAG IN OIRSCHOT

Laat geen fruit onnodig rotten, maar geniet van een heerlijk sappig product van eigen bodem. Voorkom verspilling en stimuleer de natuur en het in stand houden van hoogstamfruitbomen.

 

Mooi Straten heeft vanaf het jaar 2015 het initiatief genomen om jaarlijks een mobiele sappers naar Oirschot te halen. Dit jaar (2018) kunnen alle mensen op zondag 9 september met hun appels en peren terecht om daar heerlijk sap van te laten maken.

 

De mobiele sappers staat dan bij Café 't Zand, aan de Bestseweg in Oirschot. Iedereen die met fruit wil langs komen, moet zich vooraf aanmelden. Hiermee voorkomen we dat er een lange wachtrij ontstaat. Mensen kunnen zich tot en met donderdag per e-mail aanmelden. Geef op hoeveel kilo fruit je meebrengt (minimaal 50 kilo) Iedereen ontvangt van ons dan bericht hoe laat hij of zij verwacht wordt. Op die manier voorkomen we wachttijden.

 

Voor de gemeenten Oirschot, Best, Oisterwijk, Hilvarenbeek en de Kempen.

Iedereen – tot in de verre omtrek van Oirschot – kan zich aanmelden om met appels en peren te komen. Iedereen kan met eigen appels en peren komen om die tot sap te laten persen. De appels worden in het apparaat twee keer gewassen, vervolgens gesnipperd en geperst. Daarna wordt het sap gepasteuriseerd en vacuüm verpakt in zakken van vijf liter. Tenslotte gaat de zak in een kartonnen doos van waaruit het sap uitgeschonken kan worden. Pakken die niet aangebroken zijn, blijven tot twee jaar goed. Aangebroken blijft het tot twee maanden goed als het pak horizontaal blijft staan zodat er geen lucht bij komt.

Wilt u zien hoe het werkt? Kom gerust kijken.

 

Om het sap goed te houden is het belangrijk dat er niet meer dan 1 kilo peren op 3 kilo appels gebruikt wordt. Alle soorten appels en peren kunnen gebruikt worden, ook moesappels en stoofperen. De smaak is natuurlijk wel afhankelijk van de soorten fruit die men gebruikt en hoe goed het fruit gerijpt is. Maar gebruik geen volrijp of overrijp fruit. Valfruit dat nog niet aan het rotten is, is geen probleem.

 

Van iedere 8 tot 9 kilo fruit (afhankelijk van hoe sappig het is) komt 5 liter sap. Het fruit wordt steeds met een hoeveelheid van 300 tot 400 kilo per portie geperst. Iedereen die met een dergelijke hoeveelheid (min of meer) komt krijgt gegarandeerd het sap van het eigen fruit. Mensen die minder fruit hebben worden samengevoegd en dan deelt men de opbrengst. Om biologisch fruit ook biologisch te persen, wordt dat fruit als eerste geperst in de ochtend. Men moet dit vooraf opgeven. Voor het laten persen van het fruit betaald men € 6,00 per pak.

 

Tijdens de sap persdagen worden er ter plaatse ook pakken sap verkocht. Dit is sap van de appels en peren van de Philips Fruittuin in Eindhoven. Deze pakken van 5 liter kosten € 12,50 per stuk

 

Aanmelden via:

sapdagoirschot@gmail.com

<